ChristianMatch
 


Forum

Berichten van FIONA435
ChristianMatch forum index » Berichten van FIONA435
Auteur Bericht
FIONA435 (74)





Berichten: 1

BerichtGeplaatst: vrijdag 6 juli 2012, 23:28
BerichtOnderwerp: Het Boek van Mormon... Is het geloof waardig?
 
Toevallig dat ik ook het Internet wat afgestruind heb, omdat een zuster in de Heer, erg enthousiast, ''drie leuke jongemannen ontvangen had die ook zeer verheugd over de Heer Jezus waren".... en vroeg of ik de volgende keer ook wou deelnemen. Zo gezegd zo gedaan. Echt lieve jongemannen, hebben samen de Heer Jezus beleden en alles, zij lieten ons zelfs het begin- en eindgebed doen, veel 'vrijer' dan bijv. Jeh. getuigen. Toch / helaas / klopt de leer van geen kant. Zwarte mensen afstammelingen van Kain..(?) n.l. de vervloekte huidskleur als straf voor zijn daad? Maar met de zondvloed zijn toch alle Kain-nazaten ook mee verdronken? Smiley die vol vragen zit
En veel meer dingen kloppen echt niet, zoals dat God de Vader ook een zichtbare en wit-aangeklede persoon zou zijn in visioenen, net als Jezus.
Hieronder een samenvattend artikel, dat echter lang niet compleet is.

Racisme in het Boek van Mormon (zie ook Wikipedia)
Zwarten en andere donkergekleurde mensen zijn eigenlijk niet welkom in de Mormoonse kerk. De leer staat negatief ten opzichte van zwarte mensen; in het 'Boek van Mormon' staan beledigende en discriminerende teksten met betrekking tot zwarten. Zij dragen de vloek van God, zo is nog steeds de leer. Dat is een van de redenen waarom tot voor twintig jaar geleden zwarten geen officiële functies in de Mormoonse kerk konden uitoefenen en het priesterschap toebedeeld konden krijgen. De afgelopen jaren zijn er wel enige praktische aanpassingen gedaan om zwarten in Amerika en andere landen van de wereld niet te veel voor het hoofd te stoten. Immers als de Mormonen missiewerk doen in Brazilië of Afrika, levert de leer vaak problemen op.

Maar uit het 'Boek van Mormon' blijkt duidelijk iets anders. De leer is duidelijk over de houding tot negers en donkergekleur¬den. Afrikanen zouden nakomelingen zijn van Kaïn die zijn broer Abel doodsloeg. Zij zijn door God vervloekt en worden daarom als inferieur wezen te boek gesteld. Vorig jaar vergaderden Mormoonse leiders heimelijk in Washington over de vraag of de leer misschien aangepast moest worden. Maar dat is een te diepe ingreep, want verandering van de dogma's zou wel eens de vraag kunnen opwerpen, hoe het dan zit met andere dogma's die de kerk leert. Zo raakt de vastheid van de leer ondergraven. Bruce R. McConkie heeft gezegd: "Negers zijn niet gelijk aan andere rassen als het gaat om het ontvangen van bepaalde geestelijke zegeningen" (Mormon Doctrine, pagina 527).
De Millennial Star 22:602 had het ooit over "rebellerende nikkers in de slaven-staten". In latere uitgaven zoals 'History of the Church' werd gesproken van "rebellerende negers in de slavenstaten". Orson Hyde, een van de oudsten in de kerk, verklaarde in 1845 zelfs dat de gevallen engelen in het kielzog van de duivel, op aarde het lichaam van negers (de vervloekte lijn van Kaïn) hadden aangenomen. Brigham Young, een van de belangrijkste Mormoonse leiders waar een Universiteit in Amerika naar is genoemd, schreef in de 'Journal of Discourses' 7:290: "Kaïn vermoordde zijn broeder. Hij zou zelf vermoord kunnen worden en dat zou het einde zijn van dit soort mensen. Maar dit gebeurde niet want de Heer legde een teken op hem, n.l. de vlakke neus en de zwarte huid."

De teksten waar het om gaat in het Boek van Mormon:
-2 Nephi 5: 21. "Want ziet, zij hadden hun hart tegen Hem verstokt, zodat dit gelijk een keisteen was geworden; daarom, waar zij blank en zeer schoon en bekoorlijk waren, liet de Here God een donkere
. huid op hen komen, zodat zij niet aantrekkelijk zouden zijn voor mijn volk".
- 2 Nephi 30: 6. "..de geestelijke duisternis zal van hun ogen wijken, en niet vele geslachten zullen onder hen voorbijgaan, voordat zij een blank en behaaglijk volk zullen zijn".
- Alma 3: 6. "En de huidskleur der Lamanieten was donker, volgens het teken, waarmede hun vaderen werden gekenmerkt, hetgeen een vloek was die op hen rustte wegens hun overtreding en hun opstand tegen hun broeders.."
-3 Nephi 2: 15. "En hun vloek werd van hen weggenomen, en hun huid werd blank, zoals die der Nephieten".
-Mormon 5: 15. "...want dit volk zal worden verspreid, en een donker, een vuil en walgelijk volk worden, en elke beschrijving te boven gaat van hetgeen ooit onder ons, of zelfs onder de Lamanieten is geweest; en dit wegens hun ongeloof en afgoderij".

Men meent dat men de lotsbestemming kan veranderen van reeds overleden mensen!
Hieruit blijkt dat men het dus niet louter aan God overlaat om de harten der gestorvenen te doorzoeken en te beoordelen, maar dat er hier op aarde nog in een aantal dingen te voorzien is voor de overledene zijn toekomst. Zoals de eigenaardige gewoonte van mor-monen om doden 'in te bidden', dat wil zeggen om doden postuum te dopen. Vooral holocaust-slachtoffers zijn geliefd en op deze manier is Anne Frank al tot het mormoonse geloof toegetreden. Maar er was toch een klein probleempje ontstaan, toen nazi-jager Simon Wiesenthal (1908-2005) op mormoonse wijze is ingebeden. Een aantal rabbijnen heeft onmiddellijk een fel protest aangete-kend. Kennelijk vertrouwt men het zaakje in het hiernamaals niet helemaal.

Waarom is/was er bij Mormonen sprake van polygamie? Mormonen geloven dat Joseph Smith, de grondlegger van het Mormonisme een openbaring van God heeft ontvangen waarin hem werd geboden om aan polygamie te gaan doen. Deze openbaring werd opgetekend op 12 juli 1843 en maakt tot op de dag van vandaag deel uit van de Leer en Verbonden, een van de heilige boeken van de Mormonen (2004, pp. 332-341). Om een dergelijk huwelijk te voltrekken, is er volgens de Mormonen een speciaal soort priesterschapsgezag nodig, dat zij de “verzegelende macht” noemen. De Mormonen geloven dat Joseph Smith deze verzegelende macht op 3 april 1836 van de oud-testamentische profeet Elia ontving (Leer en Verbonden 2004, pp. 282-284). Het eerste “polygame huwelijk” tussen Joseph Smith en zijn 16-jarige dienstmeisje Fanny Alger dateert echter van begin 1833 en er zouden er nog 28 volgen tot en met juli 1843 (Compton 1997, pp. 4-6).

In het licht van de feitelijke chronologie ligt het dus voor de hand om te veronderstellen dat de “openbaring” over polygamie door Joseph Smith is verzonnen om zijn buitenechtelijke relaties achteraf goed te praten. Hierna zouden er nog vier vrouwen bijkomen, waarvan de jongste 14 en de oudste 56 was; Smith was toen zelf 37 jaar. Deze laatste was Fanny Young, de zus van Brigham Young, de latere opvolger van Joseph Smith. Na de Amerikaanse burgeroorlog maakten de V.S. serieus werk van het afbreken van de Mor-moonse theocratie die in Utah was ontstaan. Polygamie bleek hierbij een geschikte stok om de Mormonen mee te slaan omdat de meeste Amerikanen er niks van moesten hebben en de publieke opinie hiermee dus makkelijk tegen de Mormonen opgezet kon wor-den. Er ontstond een hevig juridisch gevecht dat pas in 1889 beslecht werd in het voordeel van de V.S.

In de eerste helft van de twintigste eeuw nam de grootste Mormoonse stroming, de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laat-ste Dagen, steeds meer afstand van polygamie, hoewel het nog steeds een onderdeel is van hun theologie! Tegelijkertijd ontstonden er echter tientallen Mormoonse splintergroeperingen die de oude traditie wilden voortzetten. De FLDS van Warran Jeffs is hierin het meest bij ons bekend. In onze tijd zijn de verschillende Mormoonse groeperingen vooral bezig zich van elkaar te onderscheiden op het onderwerp polygamie: zij wel, wij niet (meer) - of omgekeerd. In het leven van de meeste Mormonen in Europa speelt polygamie nauwelijks meer een rol, hoewel het nog steeds als een theologisch zwaard boven hun hangt.

God - Volgens de mormoonse leer bestaat de Godheid uit drie afzonderlijke personen: God de Vader, God de Zoon en God de Heilige Geest. God de Vader en God de Zoon hebben ieder een volmaakt lichaam van vlees en beenderen. De Heilige Geest is een persoon van geest, zonder vlees en beenderen. Deze drie personen vormen een volmaakte eenheid, en harmonie in doel en leer.

Bijbel - In de mormoonse Kerk wordt zowel het Oude als het Nieuwe Testament bestudeerd. Heiligen der Laatste Dagen geloven dat de Bijbel het onfeilbare woord van God is; voor elke taal heeft de Kerk een voorkeursvertaling geselecteerd. Voor het Nederlands is dat de vertaling van het Nederlands Bijbelgenootschap uit 1951, ook wel bekend als de NBG-vertaling. Vanaf 1830 tot 1844 heeft Joseph Smith gewerkt aan een ‘geïnspireerde versie’ van de Bijbel, die gebaseerd is op de King James Version, met aanvullingen en wijzigingen. Smith heeft de publicatie van zijn werk niet meer kunnen meemaken: hij werd op 27 juni 1844 door een gewapende bende vermoord. In 1867 werd de Joseph Smith Vertaling van de Bijbel alsnog uitgegeven. De meeste Engelstalige Mormonen gebruiken doorgaans echter de reguliere King James Version van de Bijbel.


Laatst aangepast door
FIONA435
op vrijdag 6 juli 2012, 23:30
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

ChristianMatch forum index » Berichten van FIONA435
Pagina 1 van 1