ChristianMatch
 


Forum

Het Boek van Mormon... Is het geloof waardig?
ChristianMatch forum index » Bijbel en bijbelstudie
Auteur Bericht
MARISKA601





Berichten: 4718

BerichtGeplaatst: donderdag 22 maart 2012, 17:34
 
INLEIDING

Het Boek van Mormon is een boek met heilige Schriftuur dat vergelijkbaar is met de Bijbel. Het is een kroniek van Gods handelen met de vroegere bewoners van Amerika en bevat de volheid van het eeuwige evangelie.
Het boek is door vele profeten van weleer door de geest van profetie en openbaring geschreven. Hun woorden, die op gouden platen stonden geschreven, werden aangehaald en samengevat door een profeet en geschiedschrijver die Mormon heette. De kroniek doet verslag van twee grote beschavingen.

De ene kwam in 600 v.C. uit Jeruzalem en viel later uiteen in twee volken, bekend als de Nephieten en de Lamanieten. De andere kwam veel eerder, toen de Heer de taal had verward bij de toren van Babel. Deze groep staat bekend als de Jaredieten. Na duizenden jaren werden al deze volken vernietigd, met uitzondering van de Lamanieten, die de voornaamste voorouders van de indianen zijn.

De belangrijkste gebeurtenis in het Boek van Mormon is de persoonlijke bediening van de Heer Jezus Christus onder de Nephieten kort na zijn opstanding. Het boek zet de leerstellingen van het evangelie uiteen, geeft het heilsplan in grote trekken weer en geeft de mensen aan hoe zij vrede in dit leven en eeuwig heil in het toekomende leven kunnen verwerven.
Nadat Mormon zijn schrijfwerk had voltooid, droeg hij het verslag over aan zijn zoon, Moroni, die er enkele woorden van zichzelf aan toevoegde en de platen in de heuvel Cumorah verborg.

Op 21 september 1823 verscheen deze zelfde Moroni als verheerlijkt en herrezen persoon aan de profeet Joseph Smith en gaf hem aanwijzingen met betrekking tot de oude kroniek en de bestemde vertaling ervan in de Engelse taal.

Te zijner tijd werden de platen aan Joseph Smith overgedragen, die ze door de gave en de macht Gods vertaalde. Deze kroniek is nu in vele talen uitgegeven als een nieuw en aanvullend getuigenis dat Jezus Christus de Zoon van de levende God is en dat allen die tot Hem komen en de wetten en verordeningen van zijn evangelie gehoorzamen, kunnen worden gered.

De profeet Joseph Smith heeft over deze kroniek gezegd: ‘Ik vertelde de broeders dat het Boek van Mormon het nauwkeurigste boek op aarde en de sluitsteen van onze godsdienst is, en dat de mens dichter bij God komt door zich aan de leringen daarin te houden, dan door welk ander boek ook.’

De Heer zorgde ervoor dat naast Joseph Smith nog elf anderen de gouden platen te zien kregen en optraden als bijzondere getuigen van de waarheid en goddelijkheid van het Boek van Mormon. Hun schriftelijke getuigenis volgt hierna als ‘Het getuigenis van drie getuigen’ en ‘Het getuigenis van acht getuigen.’

Wij nodigen alle mensen waar ook ter wereld uit om het Boek van Mormon te lezen, de boodschap die het bevat in hun hart te overwegen en daarna God, de eeuwige Vader, in de naam van Christus te vragen of het boek waar is. Zij die daartoe bereid zijn en in geloof vragen, zullen door de macht van de Heilige Geest een getuigenis van de waarheid en goddelijkheid ervan ontvangen. (Zie Moroni 10:3–5.)

Zij die dit goddelijk getuigenis door de Heilige Geest ontvangen, zullen door diezelfde macht ook te weten komen dat Jezus Christus de Heiland van de wereld is, dat Joseph Smith zijn openbaarder en profeet in deze laatste dagen is, en dat De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen het koninkrijk van de Heer is, wederom op aarde gevestigd ter voorbereiding op de wederkomst van de Messias.

*******


Laatst aangepast door
MARISKA601
op donderdag 22 maart 2012, 17:35
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

Auteur Bericht
MARISKA601





Berichten: 4718

BerichtGeplaatst: donderdag 22 maart 2012, 17:36
 
HET GETUIGENIS VAN DRIE GETUIGEN


HET ZIJ BEKEND aan alle natiën, geslachten, talen en volken tot wie dit werk komt: dat wij, door de genade van God de Vader en onze Heer Jezus Christus, de platen hebben gezien die deze kroniek bevatten, die een kroniek is van het volk van Nephi en ook van de Lamanieten, hun broeders, en ook van het volk van Jared, dat van de toren kwam waarvan is gesproken. En wij weten ook dat zij zijn vertaald door de gave en de macht Gods, want zijn stem heeft het ons verkondigd; daarom weten wij zeker dat het werk waar is. En wij getuigen ook dat wij de graveersels die op de platen staan, hebben gezien; en zij zijn ons getoond door de macht Gods en niet door die van de mens. En wij verklaren in ernstige bewoordingen dat een engel Gods uit de hemel neerdaalde, en ze meebracht en voor onze ogen neerlegde, zodat wij de platen en de graveersels erop aanschouwden en zagen; en wij weten dat het door de genade van God de Vader en onze Heer Jezus Christus is dat wij hebben aanschouwd, en wij getuigen dat deze dingen waar zijn. En het is wonderlijk in onze ogen. Niettemin gebood de stem des Heren ons om ervan te getuigen; daarom, uit gehoorzaamheid aan de geboden Gods, getuigen wij van deze dingen. En wij weten dat indien wij getrouw zijn in Christus, wij onze klederen zullen ontdoen van het bloed van alle mensen, en vlekkeloos zullen worden bevonden voor de rechterstoel van Christus, en voor eeuwig bij Hem zullen wonen in de hemelen. En de eer zij de Vader, en de Zoon, en de Heilige Geest, die één God is. Amen.


OLIVER COWDERY
DAVID WHITMER
MARTIN HARRIS
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

Auteur Bericht
MARISKA601





Berichten: 4718

BerichtGeplaatst: donderdag 22 maart 2012, 17:36
 
HET GETUIGENIS VAN ACHT GETUIGEN
HET ZIJ BEKEND aan alle natiën, geslachten, talen en volken tot wie dit werk komt: dat Joseph Smith jr., de vertaler van dit werk, ons de platen waarvan is gesproken en die er uitzien als goud, heeft getoond; en wij hebben zovele van de bladen als door genoemde Smith zijn vertaald, bevoeld; en wij hebben ook de graveersels daarop gezien, en dit alles heeft het voorkomen van zeer oud werk en van vernuftige makelij. En hiervan getuigen wij in ernstige bewoordingen: dat genoemde Smith ons de platen heeft getoond, want wij hebben ze gezien, en gevoeld hoe zwaar ze zijn, en weten zeker dat genoemde Smith de platen heeft, waarvan wij hebben gesproken. En wij maken onze namen wereldkundig om tot de wereld te getuigen van hetgeen wij hebben gezien. En wij liegen niet, waarvan God getuigt.




CHRISTIAN WHITMER
JACOB WHITMER
PETER WHITMER JR.
JOHN WHITMER
HIRAM PAGE
JOSEPH SMITH SR.
HYRUM SMITH
SAMUEL H. SMITH
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

Auteur Bericht
MARISKA601





Berichten: 4718

BerichtGeplaatst: donderdag 22 maart 2012, 17:38
 
EEN KORTE UITLEG VAN HET
BOEK VAN MORMON

Het Boek van Mormon is een heilige kroniek van volken in het oude Amerika, die op metalen platen was gegraveerd. In het boek zelf worden vier verschillende verzamelingen metalen platen genoemd:
1. De platen van Nephi, die uit twee soorten bestonden: de kleine platen en de grote platen. De eerstgenoemde waren voornamelijk aan geestelijke zaken en aan de bediening en leringen van de profeten gewijd, terwijl de laatstgenoemde grotendeels de wereldlijke geschiedenis van de betrokken volken bevatten (1 Nephi 9:2–4). Vanaf de tijd van Mosiah echter omvatten de grote platen eveneens zaken van bijzonder geestelijk belang.

2. De platen van Mormon, die bestaan uit een door Mormon gemaakte samenvatting van de grote platen van Nephi, aangevuld met vele opmerkingen. Deze platen bevatten ook Mormons voortzetting van de geschiedenis en toevoegingen van zijn zoon Moroni.

3. De platen van Ether, die een geschiedenis van de Jaredieten bevatten. Deze kroniek werd samengevat door Moroni, die er zijn eigen opmerkingen tussenvoegde en de kroniek in de algemene geschiedenis opnam onder de titel het ‘Boek Ether’.

4. De platen van koper, die in 600 v.C. door het volk van Lehi uit Jeruzalem waren meegebracht en ‘de vijf boeken van Mozes bevatten, (...) en ook een kroniek der Joden vanaf het begin tot aan de aanvang der regering van Sedekia, koning van Juda; en ook de profetieën der heilige profeten’ (1 Nephi 5:11–13). Vele aanhalingen uit Jesaja en andere bijbelse en niet-bijbelse profeten die in het Boek van Mormon voorkomen, zijn ontleend aan deze platen.

Het Boek van Mormon bestaat uit vijftien delen of afdelingen die, op één na, ‘boeken’ worden genoemd en met de naam van hun voornaamste schrijver worden aangeduid. Het eerste gedeelte — de eerste zes boeken, tot en met Omni — is een vertaling ontleend aan de kleine platen van Nephi. Tussen de boeken Omni en Mosiah staat een tussenvoegsel getiteld de ‘Woorden van Mormon’. Dit tussenvoegsel verbindt de op de kleine platen gegraveerde kroniek met Mormons samenvatting van de grote platen.

Het grootste gedeelte, vanaf Mosiah tot en met Mormon, hoofdstuk 7, is een vertaling van Mormons samenvatting van de grote platen van Nephi. Het laatste gedeelte, vanaf Mormon, hoofdstuk 8, tot het einde van het gehele boek, werd gegraveerd door Moroni, de zoon van Mormon, die na de voltooiing van de geschiedenis van het leven van zijn vader een samenvatting maakte van de kroniek der Jaredieten (het Boek Ether geheten) en er later die gedeelten aan toevoegde die bekend zijn als het ‘Boek Moroni’.




In of omstreeks het jaar 421 n.C. verzegelde Moroni, de laatste van de Nephitische profeten en geschiedschrijvers, de heilige kroniek en verborg haar in de hoede des Heren om in de laatste dagen te voorschijn te worden gebracht, zoals door de stem van God was voorzegd bij monde van zijn profeten van weleer. In het jaar 1823 n.C. bezocht deze zelfde Moroni, toen een herrezen persoon, de profeet Joseph Smith en droeg de gegraveerde platen nadien aan hem over.
Over de Engelse uitgave: In de tekst van vorige uitgaven van het Boek van Mormon in het Engels, zijn bij herhaling een aantal kleine fouten voorgekomen. De huidige uitgave bevat verbeteringen die gepast lijken om de tekst in overeenstemming te brengen met manuscripten die dateren van voor de eerste druk, en met vroege uitgaven die door de profeet Joseph Smith zijn bewerkt.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

Auteur Bericht
PIETER649





Berichten: 3295

BerichtGeplaatst: donderdag 22 maart 2012, 19:14
 
Er is een tijd geweest waarin het promoten van een andere religie, of zelfs levenswijze, beoordeeld werd door de inquisitie.
Mocht die het met jou oneens zijn, werd je gedood op een minder prettige wijze.
Tot voor kort kon de beslissing van huwelijk met een ander soort gereformeerde partner je op uitsluiting van sociale leven en familieleven staan.

Nu plaats jij dit stuk over mormonen.
Ik ga ze niet verketteren, ga ze geen heidenen noemen.
Misschien hebben ze het wel bij het rechte eind... weet jij veel?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

Auteur Bericht
HDBAS635





Berichten: 62

BerichtGeplaatst: donderdag 22 maart 2012, 19:27
 
PIETER649 schreef:
Er is een tijd geweest waarin het promoten van een andere religie, of zelfs levenswijze, beoordeeld werd door de inquisitie.
Mocht die het met jou oneens zijn, werd je gedood op een minder prettige wijze.
Tot voor kort kon de beslissing van huwelijk met een ander soort gereformeerde partner je op uitsluiting van sociale leven en familieleven staan.

Nu plaats jij dit stuk over mormonen.
Ik ga ze niet verketteren, ga ze geen heidenen noemen.
Misschien hebben ze het wel bij het rechte eind... weet jij veel?

Mag wel met meerdere vrouwen trouwen.(niet volgens de amerikaanse wet). Ik ben er geweest,in Salt Lake City en ik moet eerlijk zeggen,dat het wel indrukwekkend was en heel rustig in dat stadje.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

Auteur Bericht
PIETER649





Berichten: 3295

BerichtGeplaatst: donderdag 22 maart 2012, 19:30
 
HDBAS635 schreef:
Mag wel met meerdere vrouwen trouwen.(niet volgens de amerikaanse wet). Ik ben er geweest,in Salt Lake City en ik moet eerlijk zeggen,dat het wel indrukwekkend was en heel rustig in dat stadje.


das meteen meerdere schoonmoeders ook... bezint eer ge begint.
die amerikaanse wet is zo slecht nog niet
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

Auteur Bericht
HDBAS635





Berichten: 62

BerichtGeplaatst: donderdag 22 maart 2012, 19:48
 
PIETER649 schreef:
das meteen meerdere schoonmoeders ook... bezint eer ge begint.
die amerikaanse wet is zo slecht nog niet

Tja,dan maar niet. Maar goed. Toch weet ik er te weinig van af om een oordeel voor mezelf te maken. Ik denk dat het boek van de mormonen meer een boek met leefregels voor mormonen zelf is. Als buitenstaander kan je daar bijna geen echte mening over geven. Maar het leven in Utah had wel aantrekkingskracht. Al kan ik niet echt uitleggen,waardoor dat komt. Waarschijnlijk de wonderschone natuur daar.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

Auteur Bericht
XABIA794





Berichten: 634

BerichtGeplaatst: donderdag 22 maart 2012, 19:55
 
kan je evengoed een stukje van de Jehovah getuigen plaatsen. vooral eigen werken en wetjes staan in de belangstelling. Smiley die vol vragen zit Begrijp eigelijk de bedoeling er niet van, vraagt men om een mening?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

Auteur Bericht
MARISKA601





Berichten: 4718

BerichtGeplaatst: donderdag 22 maart 2012, 20:35
 
Tot zo ver ik alles gelezen heb, en wikipedia heb nagelezen
komen veel namen en volkeren mij heel onbekend voor.

Daarom lijkt het mij wel leuk om met anderen op het forum
hier over te praten.

De mormonen noemen zich tenslotte ook christenen.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

Auteur Bericht
MARIAN519





Berichten: 1146

BerichtGeplaatst: zaterdag 12 mei 2012, 20:51
 
Wat denk jij?
- We hebben allemaal gezondigd en we verdienen allemaal God’s oordeel.
God, de schepper van alles wat bestaat, stuurde Zijn enige Zoon om dat oordeel op zich te nemen voor iedereen die in Hem gelooft.
- Jezus, de eeuwige Zoon van God, die Zelf een zondeloos leven leidde, hield volgens de Bijbel zo veel van ons dat Hij voor onze zonden stierf om zo de straf op zich te nemen die wij verdienden, begraven werd en uit de dood opstond.
- Als jij dit werkelijk gelooft, er in je hart op vertrouwt en alleen Jezus als je Verlosser aanvaardt door te zeggen: "Jezus is de Heer", dan zul je van het oordeel gered worden en de eeuwigheid met God in de hemel doorbrengen.

http://www.allaboutcults.org/dutch/wat-mormonen-geloven.htm

Hierin staat wat Mormonen geloven en wat Christenen geloven..
Is toch echt wel een beeetje anders..

http://www.gotquestions.org/nederlands/mormonen.html


Laatst aangepast door
MARIAN519
op zaterdag 12 mei 2012, 20:54
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

Auteur Bericht
MARISKA601





Berichten: 4718

BerichtGeplaatst: zaterdag 12 mei 2012, 21:20
 
Diverse leden van het Nederlandse Koninklijk Huis zijn na hun overlijden lid gemaakt van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Leden van de kerk (beter bekend als mormonen) hebben met dat doel onder meer prins Claus, prins Bernhard en prinses Juliana plaatsvervangend gedoopt.

Dat blijkt uit niet-openbare gegevens uit de genealogische databank van de wereldwijde kerk, waarover Trouw beschikt.

De mormonen kennen een omstreden gebruik, waarbij kerkleden zich kunnen laten onderdompelen in plaats van een voorouder die dat bij leven niet heeft gedaan. Op die wijze zou de voorouder, die door genealogisch onderzoek is geïdentificeerd, alsnog in de hemel kunnen komen.


De mormonen baseren zich behalve op de Bijbel ook op meer recente openbaringen. De Amerikaanse grondlegger Joseph Smith zou die in de eerste helft van de negentiende eeuw rechtstreeks van God hebben ontvangen.

In de Verenigde Staten mag de kerk rekenen op veel interesse van de media. De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney is al jarenlang actief in de kerk. De Nederlandse tak telt naar eigen zeggen 8900 leden.


Samenwerking met provincie
Voor genealogische informatie putten de mormonen uit archieven van de burgerlijke stand. De kerk heeft alle provinciale archieven in Nederland aangeboden om de akten uit hun collecties gratis in te scannen. Voor de archieven, die hun collecties digitaal willen ontsluiten, is dat een gunstig aanbod.

Maar niet alle regionale historische centra willen meewerken aan het doel van de mormonen: het uitbreiden van hun genealogische databank, om steeds meer burgers postuum te dopen. Het Gelders archief laat kerkleden akten inscannen, het Utrechts archief niet. Het Overijssels archief twijfelt nog.

Volgens de regels van de kerk mogen mormonen alleen hun eigen voorouders plaatsvervangend dopen. Lang niet alle kerkleden houden zich daaraan. Zo leidde berichtgeving over de doop van Holocaustslachtoffers als Anne Frank tot verontwaardiging in Joodse kring.


Theologie
Naar nu blijkt zijn ook leden van het Nederlandse koningshuis gedoopt. De doop van prins Claus werd in augustus 2004 (twee jaar na zijn overlijden) voltrokken in een mormoonse tempel in de Braziliaanse stad Campinas. Woordvoerder Hans Boom van de mormoonse kerk in Nederland vermoedt dat dit gedaan is door 'te enthousiaste leden'.

Boom zegt niet te weten waar de belangstelling voor het koningshuis bij zijn geloofsgenoten vandaan komt. Mogelijk is die terug te voeren op de mormoonse theologische opvatting dat 'edelen en groten' zijn uitverkoren om leidinggevende taken op zich te nemen of 'heerser in de kerk van God te zijn'.

De Rijksvoorlichtingsdienst wil niet reageren op de doopactiviteiten van de mormonen. Kerkwoordvoerder Boom zegt dat hij zich niet kan voorstellen dat er bezwaren zouden zijn tegen de postume doop. "Het is een gebaar van liefde."
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

Auteur Bericht
HERMAN968





Berichten: 757

BerichtGeplaatst: zaterdag 12 mei 2012, 21:41
 
MARISKA601 schreef:
INLEIDING

Het Boek van Mormon is een boek met heilige Schriftuur dat vergelijkbaar is met de Bijbel. Het is een kroniek van Gods handelen met de vroegere bewoners van Amerika en bevat de volheid van het eeuwige evangelie.
Het boek is door vele profeten van weleer door de geest van profetie en openbaring geschreven. Hun woorden, die op gouden platen stonden geschreven, werden aangehaald en samengevat door een profeet en geschiedschrijver die Mormon heette. De kroniek doet verslag van twee grote beschavingen.

De ene kwam in 600 v.C. uit Jeruzalem en viel later uiteen in twee volken, bekend als de Nephieten en de Lamanieten. De andere kwam veel eerder, toen de Heer de taal had verward bij de toren van Babel. Deze groep staat bekend als de Jaredieten. Na duizenden jaren werden al deze volken vernietigd, met uitzondering van de Lamanieten, die de voornaamste voorouders van de indianen zijn.

De belangrijkste gebeurtenis in het Boek van Mormon is de persoonlijke bediening van de Heer Jezus Christus onder de Nephieten kort na zijn opstanding. Het boek zet de leerstellingen van het evangelie uiteen, geeft het heilsplan in grote trekken weer en geeft de mensen aan hoe zij vrede in dit leven en eeuwig heil in het toekomende leven kunnen verwerven.
Nadat Mormon zijn schrijfwerk had voltooid, droeg hij het verslag over aan zijn zoon, Moroni, die er enkele woorden van zichzelf aan toevoegde en de platen in de heuvel Cumorah verborg.

Op 21 september 1823 verscheen deze zelfde Moroni als verheerlijkt en herrezen persoon aan de profeet Joseph Smith en gaf hem aanwijzingen met betrekking tot de oude kroniek en de bestemde vertaling ervan in de Engelse taal.

Te zijner tijd werden de platen aan Joseph Smith overgedragen, die ze door de gave en de macht Gods vertaalde. Deze kroniek is nu in vele talen uitgegeven als een nieuw en aanvullend getuigenis dat Jezus Christus de Zoon van de levende God is en dat allen die tot Hem komen en de wetten en verordeningen van zijn evangelie gehoorzamen, kunnen worden gered.

De profeet Joseph Smith heeft over deze kroniek gezegd: ‘Ik vertelde de broeders dat het Boek van Mormon het nauwkeurigste boek op aarde en de sluitsteen van onze godsdienst is, en dat de mens dichter bij God komt door zich aan de leringen daarin te houden, dan door welk ander boek ook.’

De Heer zorgde ervoor dat naast Joseph Smith nog elf anderen de gouden platen te zien kregen en optraden als bijzondere getuigen van de waarheid en goddelijkheid van het Boek van Mormon. Hun schriftelijke getuigenis volgt hierna als ‘Het getuigenis van drie getuigen’ en ‘Het getuigenis van acht getuigen.’

Wij nodigen alle mensen waar ook ter wereld uit om het Boek van Mormon te lezen, de boodschap die het bevat in hun hart te overwegen en daarna God, de eeuwige Vader, in de naam van Christus te vragen of het boek waar is. Zij die daartoe bereid zijn en in geloof vragen, zullen door de macht van de Heilige Geest een getuigenis van de waarheid en goddelijkheid ervan ontvangen. (Zie Moroni 10:3–5.)

Zij die dit goddelijk getuigenis door de Heilige Geest ontvangen, zullen door diezelfde macht ook te weten komen dat Jezus Christus de Heiland van de wereld is, dat Joseph Smith zijn openbaarder en profeet in deze laatste dagen is, en dat De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen het koninkrijk van de Heer is, wederom op aarde gevestigd ter voorbereiding op de wederkomst van de Messias.

*******

Ben misschien jij een Mormon Mariska ? Smiley die vol vragen zit Smiley die vol vragen zit


Laatst aangepast door
HERMAN968
op zaterdag 12 mei 2012, 21:48
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

Auteur Bericht
MARISKA601





Berichten: 4718

BerichtGeplaatst: zaterdag 12 mei 2012, 21:48
 
HERMAN968 schreef:
Ben misschien jij een Mormon Mariska ? Lachende smiley


Nee, en ik hoop niet dat er ooit iemand mijn postuum laat dopen.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

Auteur Bericht
HERMAN968





Berichten: 757

BerichtGeplaatst: zaterdag 12 mei 2012, 21:52
 
MARISKA601 schreef:
Nee, en ik hoop niet dat er ooit iemand mijn postuum laat dopen.

Ow, had gekund omdat jij er zoveel over weet en blijkbaar het belangrijk vindt om er alleen een heel forum over te schrijven. Verlegen lachende smiley
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

Auteur Bericht
MARISKA601





Berichten: 4718

BerichtGeplaatst: zaterdag 12 mei 2012, 21:56
 
HERMAN968 schreef:
Ow, had gekund omdat jij er zoveel over weet en blijkbaar het belangrijk vindt om er alleen een heel forum over te schrijven. Verlegen lachende smiley



Ach het forum raakte wat uitgeput over andere dingen en ik dacht, nou
laat ik dit onderwerp eens aanroeren.

Iemand die zo ineens een profetie krijgt.
Het noemen van hele andere volkeren waarvan zij geloven dat zij afstammelingen van zijn.

Dus mijn vraag blijft, hoe geloofwaardig is het geloof van de mormomen?
Hoe komt het dat die kerk zoveel aantrekkingskracht heeft op mensen?


Laatst aangepast door
MARISKA601
op zaterdag 12 mei 2012, 21:59
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

Auteur Bericht
HERMAN968





Berichten: 757

BerichtGeplaatst: zaterdag 12 mei 2012, 21:59
 
MARISKA601 schreef:
Ach het forum raakte wat uitgeput over andere dingen en ik dacht, nou
laat ik dit onderwerp eens aanroeren.

Iemand die zo ineens een profetie krijgt.
het noemen van hele andere volkeren waarvan zij geloven dat zij afstammelingen van zijn.

Dus mijn vraagt blijft, hoe geloofwaardig is het geloof van de mormomen?
Hoe komt het dat die kerk zoveel aantrekkingskracht heeft op mensen?

Goeie vraag is voor mij ook: "Hoe komt het dat ze enige ware God niet aangenome hebben. Die zo'n grote liefde heeft voor de mensheid dat Hij zijn zoon offerde om ons te verlosse van de zonde". Coole smiley met zonnebril
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

Auteur Bericht
HERMAN968





Berichten: 757

BerichtGeplaatst: zaterdag 12 mei 2012, 21:59
 
MARISKA601 schreef:
Ach het forum raakte wat uitgeput over andere dingen en ik dacht, nou
laat ik dit onderwerp eens aanroeren.

Iemand die zo ineens een profetie krijgt.
Het noemen van hele andere volkeren waarvan zij geloven dat zij afstammelingen van zijn.

Dus mijn vraag blijft, hoe geloofwaardig is het geloof van de mormomen?
Hoe komt het dat die kerk zoveel aantrekkingskracht heeft op mensen?


De vraag voor mij als Christen is: "Hoe komt het dat zij de enige ware God niet aangenomen hebben, Hij die zijn zoon gaf om ons te verlossen van de macht van de zonde zodat mensen vrij zijn ?". Coole smiley met zonnebril


Laatst aangepast door
HERMAN968
op zondag 3 juni 2012, 16:54
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

Auteur Bericht
COOTJE711





Berichten: 1766

BerichtGeplaatst: zaterdag 12 mei 2012, 22:12
 
MARISKA601 schreef:
Dus mijn vraag blijft, hoe geloofwaardig is het geloof van de mormomen?
Hoe komt het dat die kerk zoveel aantrekkingskracht heeft op mensen?

In Zoetermeer staat (meen ik) de grootste Mormonen tempel van NL.
Deze breid flink uit.
Ik denk dat de kracht van de mormonen is; het uitdragen van christelijk leven. Naastenliefde staat erg hoog aangeschreven. Er zijn ook christelijke verplichtingen waaraan voldaan moet worden t.b.v. de gemeenschap.
De levensstijl van de mormoon is (zover ik weet) streng, eerlijk en met een sterke onderlinge band.
Dit kan aantrekkingskracht hebben op bepaalde groepen mensen.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

Auteur Bericht
HERMAN968





Berichten: 757

BerichtGeplaatst: zaterdag 12 mei 2012, 22:17
 
COOTJE711 schreef:
In Zoetermeer staat (meen ik) de grootste Mormonen tempel van NL.
Deze breid flink uit.
Ik denk dat de kracht van de mormonen is; het uitdragen van christelijk leven. Naastenliefde staat erg hoog aangeschreven. Er zijn ook christelijke verplichtingen waaraan voldaan moet worden t.b.v. de gemeenschap.
De levensstijl van de mormoon is (zover ik weet) streng, eerlijk en met een sterke onderlinge band.
Dit kan aantrekkingskracht hebben op bepaalde groepen mensen.

Klopt Cootje, doch het blijft een relegie waarbij het familiale karakter erg op de voorgrond staat, hetgeen ook een heel aantrekkelijk kleed is. Het doen van goede werken om de hemel te verdienen met erg hierarchische structuur. Aantrekkelijk voor de zoekende mens maar oppassen geblazen ! Zieke smiley


Laatst aangepast door
HERMAN968
op zaterdag 12 mei 2012, 22:18
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

Auteur Bericht
MICHAELT930





Berichten: 1

BerichtGeplaatst: zondag 3 juni 2012, 16:47
 
De Mormoonse "kerk" is een WERK VAN DE DUIVEL!! Ik zal een paar feiten noemen die dit bewijzen. De oprichter van de Mormoonse organisatie genaamd Joseph Smith is een bewezen valse profeet met vele valse profetieën. Zwarte/donkere mensen waren niet toegestaan in de "priesterschap" van de Mormoonse kerk, omdat ze geloofden dat God die mensen had vervloekt met "een donkere huidskleur en platte neus". In het boek van Bruce McConkie "Mormon Doctrine" staat dat de mens zelf ook tot "God" kan worden. Brigham Young, 2e (valse!)profeet van de mormonen geloofde dat er wezens in de zon zouden wonen en dat er grote reuzen op de maan zouden wonen. En dat God op een planeet genaamd "Kolob" zou wonen. En zelf had hij meer dan 60 vrouwen(!). Een hoop kolder dus en absoluut een misleiding door Satan.

Ik ben zelf ook op onderzoek gegaan, persoonlijk. Heb hun "kerkdiensten" bezocht en alles onderzocht. En op vele vragen die ik stelde wisten ze geen of geen goed bijbels antwoord. Waaronder, hoe het kan dat het volgens Joseph Smith goed was dat Adam en Eva zondigden(!)

Meer informatie, hier http://carm.org/is-mormonism-christian


Laatst aangepast door
MICHAELT930
op zondag 3 juni 2012, 16:52
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

Auteur Bericht
FLOWERFUL304





Berichten: 205

BerichtGeplaatst: maandag 4 juni 2012, 16:01
 
MICHAELT930 schreef:
De Mormoonse "kerk" is een WERK VAN DE DUIVEL!! Ik zal een paar feiten noemen die dit bewijzen. De oprichter van de Mormoonse organisatie genaamd Joseph Smith is een bewezen valse profeet met vele valse profetieën. Zwarte/donkere mensen waren niet toegestaan in de "priesterschap" van de Mormoonse kerk, omdat ze geloofden dat God die mensen had vervloekt met "een donkere huidskleur en platte neus". In het boek van Bruce McConkie "Mormon Doctrine" staat dat de mens zelf ook tot "God" kan worden. Brigham Young, 2e (valse!)profeet van de mormonen geloofde dat er wezens in de zon zouden wonen en dat er grote reuzen op de maan zouden wonen. En dat God op een planeet genaamd "Kolob" zou wonen. En zelf had hij meer dan 60 vrouwen(!). Een hoop kolder dus en absoluut een misleiding door Satan.

Ik ben zelf ook op onderzoek gegaan, persoonlijk. Heb hun "kerkdiensten" bezocht en alles onderzocht. En op vele vragen die ik stelde wisten ze geen of geen goed bijbels antwoord. Waaronder, hoe het kan dat het volgens Joseph Smith goed was dat Adam en Eva zondigden(!)

Meer informatie, hier http://carm.org/is-mormonism-christian

Helemaal gelijk heb je. Waar de bijbel stopt gaan de mormonen door dat is daardoor vervloekt zoals paulus zegt.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

Auteur Bericht
HENK393





Berichten: 40

BerichtGeplaatst: maandag 4 juni 2012, 18:22
 
MICHAELT930 schreef:
De Mormoonse "kerk" is een WERK VAN DE DUIVEL!! Ik zal een paar feiten noemen die dit bewijzen. De oprichter van de Mormoonse organisatie genaamd Joseph Smith is een bewezen valse profeet met vele valse profetieën. Zwarte/donkere mensen waren niet toegestaan in de "priesterschap" van de Mormoonse kerk, omdat ze geloofden dat God die mensen had vervloekt met "een donkere huidskleur en platte neus". In het boek van Bruce McConkie "Mormon Doctrine" staat dat de mens zelf ook tot "God" kan worden. Brigham Young, 2e (valse!)profeet van de mormonen geloofde dat er wezens in de zon zouden wonen en dat er grote reuzen op de maan zouden wonen. En dat God op een planeet genaamd "Kolob" zou wonen. En zelf had hij meer dan 60 vrouwen(!). Een hoop kolder dus en absoluut een misleiding door Satan.

Ik ben zelf ook op onderzoek gegaan, persoonlijk. Heb hun "kerkdiensten" bezocht en alles onderzocht. En op vele vragen die ik stelde wisten ze geen of geen goed bijbels antwoord. Waaronder, hoe het kan dat het volgens Joseph Smith goed was dat Adam en Eva zondigden(!)

Meer informatie, hier http://carm.org/is-mormonism-christian

De mormonen kerk lijkt inderdaad heel mooi en integer (zoals eerder aangegeven)
Maar bij de inhoudelijke leer heb ik grote twijfels.


Laatst aangepast door
HENK393
op maandag 4 juni 2012, 18:23
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

Auteur Bericht
NAOMI882





Berichten: 2

BerichtGeplaatst: donderdag 7 juni 2012, 07:51
 
Had ze toevallig gister aan de deur... Ook t boek ontvangen. Zij beweren dat niet de joden het uitverkoren volk van God is waar wij ons als niet joden op mogen enten (weet even niet waar t staat), maar dat de amerikanen dit zijn. Ook zouden wij voor onze geboorte engelen zijn geweest die bij God woonde... Bijbel onderbouwd dit niet. Een boek dat voor 90% meegaat met de bijbel en op de belangrijke punten de bijbel tegenspreekt lijkt me een gevaarlijk boek. Daarnaast staat er in de bijbel dat eerst hemel en aarde zal vergaan eer er ook maar een letter aan verandert zal worden. Ik geloof er dus niet in!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

Auteur Bericht
NAOMI882





Berichten: 2

BerichtGeplaatst: donderdag 7 juni 2012, 07:56
 
MICHAELT930 schreef:
De Mormoonse "kerk" is een WERK VAN DE DUIVEL!! Ik zal een paar feiten noemen die dit bewijzen. De oprichter van de Mormoonse organisatie genaamd Joseph Smith is een bewezen valse profeet met vele valse profetieën. Zwarte/donkere mensen waren niet toegestaan in de "priesterschap" van de Mormoonse kerk, omdat ze geloofden dat God die mensen had vervloekt met "een donkere huidskleur en platte neus". In het boek van Bruce McConkie "Mormon Doctrine" staat dat de mens zelf ook tot "God" kan worden. Brigham Young, 2e (valse!)profeet van de mormonen geloofde dat er wezens in de zon zouden wonen en dat er grote reuzen op de maan zouden wonen. En dat God op een planeet genaamd "Kolob" zou wonen. En zelf had hij meer dan 60 vrouwen(!). Een hoop kolder dus en absoluut een misleiding door Satan.

Ik ben zelf ook op onderzoek gegaan, persoonlijk. Heb hun "kerkdiensten" bezocht en alles onderzocht. En op vele vragen die ik stelde wisten ze geen of geen goed bijbels antwoord. Waaronder, hoe het kan dat het volgens Joseph Smith goed was dat Adam en Eva zondigden(!)

Meer informatie, hier http://carm.org/is-mormonism-christian

Hahahaha.......Kolob? Ik zal meteen aan de Mormonen vragen of ze de klingons van star trek de groetjes doen!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

Auteur Bericht
FIONA435





Berichten: 1

BerichtGeplaatst: vrijdag 6 juli 2012, 23:28
 
Toevallig dat ik ook het Internet wat afgestruind heb, omdat een zuster in de Heer, erg enthousiast, ''drie leuke jongemannen ontvangen had die ook zeer verheugd over de Heer Jezus waren".... en vroeg of ik de volgende keer ook wou deelnemen. Zo gezegd zo gedaan. Echt lieve jongemannen, hebben samen de Heer Jezus beleden en alles, zij lieten ons zelfs het begin- en eindgebed doen, veel 'vrijer' dan bijv. Jeh. getuigen. Toch / helaas / klopt de leer van geen kant. Zwarte mensen afstammelingen van Kain..(?) n.l. de vervloekte huidskleur als straf voor zijn daad? Maar met de zondvloed zijn toch alle Kain-nazaten ook mee verdronken? Smiley die vol vragen zit
En veel meer dingen kloppen echt niet, zoals dat God de Vader ook een zichtbare en wit-aangeklede persoon zou zijn in visioenen, net als Jezus.
Hieronder een samenvattend artikel, dat echter lang niet compleet is.

Racisme in het Boek van Mormon (zie ook Wikipedia)
Zwarten en andere donkergekleurde mensen zijn eigenlijk niet welkom in de Mormoonse kerk. De leer staat negatief ten opzichte van zwarte mensen; in het 'Boek van Mormon' staan beledigende en discriminerende teksten met betrekking tot zwarten. Zij dragen de vloek van God, zo is nog steeds de leer. Dat is een van de redenen waarom tot voor twintig jaar geleden zwarten geen officiële functies in de Mormoonse kerk konden uitoefenen en het priesterschap toebedeeld konden krijgen. De afgelopen jaren zijn er wel enige praktische aanpassingen gedaan om zwarten in Amerika en andere landen van de wereld niet te veel voor het hoofd te stoten. Immers als de Mormonen missiewerk doen in Brazilië of Afrika, levert de leer vaak problemen op.

Maar uit het 'Boek van Mormon' blijkt duidelijk iets anders. De leer is duidelijk over de houding tot negers en donkergekleur¬den. Afrikanen zouden nakomelingen zijn van Kaïn die zijn broer Abel doodsloeg. Zij zijn door God vervloekt en worden daarom als inferieur wezen te boek gesteld. Vorig jaar vergaderden Mormoonse leiders heimelijk in Washington over de vraag of de leer misschien aangepast moest worden. Maar dat is een te diepe ingreep, want verandering van de dogma's zou wel eens de vraag kunnen opwerpen, hoe het dan zit met andere dogma's die de kerk leert. Zo raakt de vastheid van de leer ondergraven. Bruce R. McConkie heeft gezegd: "Negers zijn niet gelijk aan andere rassen als het gaat om het ontvangen van bepaalde geestelijke zegeningen" (Mormon Doctrine, pagina 527).
De Millennial Star 22:602 had het ooit over "rebellerende nikkers in de slaven-staten". In latere uitgaven zoals 'History of the Church' werd gesproken van "rebellerende negers in de slavenstaten". Orson Hyde, een van de oudsten in de kerk, verklaarde in 1845 zelfs dat de gevallen engelen in het kielzog van de duivel, op aarde het lichaam van negers (de vervloekte lijn van Kaïn) hadden aangenomen. Brigham Young, een van de belangrijkste Mormoonse leiders waar een Universiteit in Amerika naar is genoemd, schreef in de 'Journal of Discourses' 7:290: "Kaïn vermoordde zijn broeder. Hij zou zelf vermoord kunnen worden en dat zou het einde zijn van dit soort mensen. Maar dit gebeurde niet want de Heer legde een teken op hem, n.l. de vlakke neus en de zwarte huid."

De teksten waar het om gaat in het Boek van Mormon:
-2 Nephi 5: 21. "Want ziet, zij hadden hun hart tegen Hem verstokt, zodat dit gelijk een keisteen was geworden; daarom, waar zij blank en zeer schoon en bekoorlijk waren, liet de Here God een donkere
. huid op hen komen, zodat zij niet aantrekkelijk zouden zijn voor mijn volk".
- 2 Nephi 30: 6. "..de geestelijke duisternis zal van hun ogen wijken, en niet vele geslachten zullen onder hen voorbijgaan, voordat zij een blank en behaaglijk volk zullen zijn".
- Alma 3: 6. "En de huidskleur der Lamanieten was donker, volgens het teken, waarmede hun vaderen werden gekenmerkt, hetgeen een vloek was die op hen rustte wegens hun overtreding en hun opstand tegen hun broeders.."
-3 Nephi 2: 15. "En hun vloek werd van hen weggenomen, en hun huid werd blank, zoals die der Nephieten".
-Mormon 5: 15. "...want dit volk zal worden verspreid, en een donker, een vuil en walgelijk volk worden, en elke beschrijving te boven gaat van hetgeen ooit onder ons, of zelfs onder de Lamanieten is geweest; en dit wegens hun ongeloof en afgoderij".

Men meent dat men de lotsbestemming kan veranderen van reeds overleden mensen!
Hieruit blijkt dat men het dus niet louter aan God overlaat om de harten der gestorvenen te doorzoeken en te beoordelen, maar dat er hier op aarde nog in een aantal dingen te voorzien is voor de overledene zijn toekomst. Zoals de eigenaardige gewoonte van mor-monen om doden 'in te bidden', dat wil zeggen om doden postuum te dopen. Vooral holocaust-slachtoffers zijn geliefd en op deze manier is Anne Frank al tot het mormoonse geloof toegetreden. Maar er was toch een klein probleempje ontstaan, toen nazi-jager Simon Wiesenthal (1908-2005) op mormoonse wijze is ingebeden. Een aantal rabbijnen heeft onmiddellijk een fel protest aangete-kend. Kennelijk vertrouwt men het zaakje in het hiernamaals niet helemaal.

Waarom is/was er bij Mormonen sprake van polygamie? Mormonen geloven dat Joseph Smith, de grondlegger van het Mormonisme een openbaring van God heeft ontvangen waarin hem werd geboden om aan polygamie te gaan doen. Deze openbaring werd opgetekend op 12 juli 1843 en maakt tot op de dag van vandaag deel uit van de Leer en Verbonden, een van de heilige boeken van de Mormonen (2004, pp. 332-341). Om een dergelijk huwelijk te voltrekken, is er volgens de Mormonen een speciaal soort priesterschapsgezag nodig, dat zij de “verzegelende macht” noemen. De Mormonen geloven dat Joseph Smith deze verzegelende macht op 3 april 1836 van de oud-testamentische profeet Elia ontving (Leer en Verbonden 2004, pp. 282-284). Het eerste “polygame huwelijk” tussen Joseph Smith en zijn 16-jarige dienstmeisje Fanny Alger dateert echter van begin 1833 en er zouden er nog 28 volgen tot en met juli 1843 (Compton 1997, pp. 4-6).

In het licht van de feitelijke chronologie ligt het dus voor de hand om te veronderstellen dat de “openbaring” over polygamie door Joseph Smith is verzonnen om zijn buitenechtelijke relaties achteraf goed te praten. Hierna zouden er nog vier vrouwen bijkomen, waarvan de jongste 14 en de oudste 56 was; Smith was toen zelf 37 jaar. Deze laatste was Fanny Young, de zus van Brigham Young, de latere opvolger van Joseph Smith. Na de Amerikaanse burgeroorlog maakten de V.S. serieus werk van het afbreken van de Mor-moonse theocratie die in Utah was ontstaan. Polygamie bleek hierbij een geschikte stok om de Mormonen mee te slaan omdat de meeste Amerikanen er niks van moesten hebben en de publieke opinie hiermee dus makkelijk tegen de Mormonen opgezet kon wor-den. Er ontstond een hevig juridisch gevecht dat pas in 1889 beslecht werd in het voordeel van de V.S.

In de eerste helft van de twintigste eeuw nam de grootste Mormoonse stroming, de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laat-ste Dagen, steeds meer afstand van polygamie, hoewel het nog steeds een onderdeel is van hun theologie! Tegelijkertijd ontstonden er echter tientallen Mormoonse splintergroeperingen die de oude traditie wilden voortzetten. De FLDS van Warran Jeffs is hierin het meest bij ons bekend. In onze tijd zijn de verschillende Mormoonse groeperingen vooral bezig zich van elkaar te onderscheiden op het onderwerp polygamie: zij wel, wij niet (meer) - of omgekeerd. In het leven van de meeste Mormonen in Europa speelt polygamie nauwelijks meer een rol, hoewel het nog steeds als een theologisch zwaard boven hun hangt.

God - Volgens de mormoonse leer bestaat de Godheid uit drie afzonderlijke personen: God de Vader, God de Zoon en God de Heilige Geest. God de Vader en God de Zoon hebben ieder een volmaakt lichaam van vlees en beenderen. De Heilige Geest is een persoon van geest, zonder vlees en beenderen. Deze drie personen vormen een volmaakte eenheid, en harmonie in doel en leer.

Bijbel - In de mormoonse Kerk wordt zowel het Oude als het Nieuwe Testament bestudeerd. Heiligen der Laatste Dagen geloven dat de Bijbel het onfeilbare woord van God is; voor elke taal heeft de Kerk een voorkeursvertaling geselecteerd. Voor het Nederlands is dat de vertaling van het Nederlands Bijbelgenootschap uit 1951, ook wel bekend als de NBG-vertaling. Vanaf 1830 tot 1844 heeft Joseph Smith gewerkt aan een ‘geïnspireerde versie’ van de Bijbel, die gebaseerd is op de King James Version, met aanvullingen en wijzigingen. Smith heeft de publicatie van zijn werk niet meer kunnen meemaken: hij werd op 27 juni 1844 door een gewapende bende vermoord. In 1867 werd de Joseph Smith Vertaling van de Bijbel alsnog uitgegeven. De meeste Engelstalige Mormonen gebruiken doorgaans echter de reguliere King James Version van de Bijbel.


Laatst aangepast door
FIONA435
op vrijdag 6 juli 2012, 23:30
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

Auteur Bericht
ROELANDE345





Berichten: 2533

BerichtGeplaatst: zaterdag 7 juli 2012, 10:07
 
interessant Dank je Fiona
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

Auteur Bericht
HERMAN968





Berichten: 757

BerichtGeplaatst: zaterdag 7 juli 2012, 13:25
 
ROELANDE345 schreef:
interessant Dank je Fiona

Dank je Fiona, goeie info ! Lachende smiley

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

ChristianMatch forum index » Bijbel en bijbelstudie
Pagina 1 van 1