ChristianMatch
 


Forum

"Zonder herinnering is er geen verwachting""
ChristianMatch forum index » Gedichten
Auteur Bericht
MARENTH030





Berichten: 304

BerichtGeplaatst: woensdag 6 september 2017, 00:35
 
Herinnering.

Om het leven in volheid te kunnen leven, hebben wij de herinnering nodig. Persoonlijk koester ik alle mooie herinneringen, bewaar deze in mijn hart! Herinnering verbindt ons met onze wortels. Wortels die wij nodig hebben om in het hier en nu te kunnen leven. Herinnering verbindt ons met de ervaringen die we in ons leven hebben gehad. Natuurlijk, herinnering kan ook een vlucht uit de realiteit worden, als we in het verleden leven en we het hier en nu weigeren toe te laten.

De Duitse dichter Jean Paul zegt over herinnering: “De herinnering is het enige paradijs waaruit we niet verdreven kunnen worden” Wie het boek van zijn herinneringen leest, kan goed alleen zijn. (Hij kan ook gelezen worden als zij) Hij kan het uithouden in minder aangename situaties. Hij kan moeilijkheden doorstaan. Hij heeft door zijn herinneringen deel aan de wijsheid waarmee hij zijn leven tot nu toe heeft aangekund. En hij herinnert zich ook de hulp die hij van God heeft ervaren, en hoe, terugkijkend, zich veel ten goede heeft gekeerd. Hij erkent in de herinnering dat God hem door het leven heeft geleid.

Het woord “herinneren” betekent dat ik dat wat buiten mij is, naar binnen breng, opneem in mijn hart. De wetenschap dat God er is, is vaak slechts een uiterlijke werkelijkheid. Als ik mij herinner dat God er voor mij is, wordt God een innerlijke werkelijkheid. God wordt mij dan naar een woord van Augustinus innerlijker dan ik mijzelf ben. Het geloof leeft wezenlijk van herinnering. Henri Nouwen meent dat onze hoop gebouwd is op herinneringen. “Zonder herinnering is er geen verwachting” Wij zijn ons er niet steeds van bewust dat goede herinneringen tot het beste behoren wat we elkaar kunnen geven.


“Zonder herinnering is er geen verwachting”
Anselm Grün.


Citaat Boek Saskia de Jong,
Met hoofd, hart en handen.

Gr. Marenth.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

Auteur Bericht
HEIDE573





Berichten: 311

BerichtGeplaatst: dinsdag 26 september 2017, 12:06
 
Mooi!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

Auteur Bericht
MARENTH030





Berichten: 304

BerichtGeplaatst: dinsdag 26 september 2017, 23:12
 
HEIDE573 schreef:
Mooi!



Dank je wel Heide!

Gr. Marenth.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

ChristianMatch forum index » Gedichten
Pagina 1 van 1