ChristianMatch
 


Forum

Wat gebeurt er met een gelovige als hij sterft?
ChristianMatch forum index » Bijbel en bijbelstudie
Auteur Bericht
ANITA324





Berichten: 913

BerichtGeplaatst: dinsdag 8 december 2009, 13:53
 
Wat gebeurt er met een
gelovige als hij sterft
?



Mike Oppenheimer, http://www.letusreason.org/

Alle Schriftaanhalingen komen uit de Statenvertaling (1977 of HSV)
Vertaling/bewerking en voetnoten door M.V.


Gaat elke gelovige automatisch naar de hemel? De Bijbel zegt ons dat er geen vagevuur bestaat om in te lijden en gereinigd te worden, en er is geen zieleslaap tot aan de opstandingsdag, en er is ook
geen annihilatie1 zoals evolutionisten en Jehovah’s getuigen zeggen.

Engelen tonen aan dat geesten2 kunnen leven en functioneren zonder lichaam, en daarom moet het ontbreken van een lichaam niet als een probleem beschouwd worden. De Transfiguratie wordt in
drie Evangeliën gevonden (Matt. 17:1-8; Mark. 9:2-8; en Luk. 9:28-36).

Zowel Mozes als Elia verschenen levend met Jezus. Mozes was honderden jaren eerder gestorven en toch is Mozes bij bewustzijn.
Elia ging naar de hemel en toch was hij nog steeds levend.

In Lukas 16:19-31, in het verhaal van de rijke man en Lazarus, is het duidelijk dat de rijke man bij bewustzijn is, Lazarus is bij bewustzijn, en Abraham leeft bewust, terwijl zij alle drie gestorven waren. Vóór het Kruis was er een plaats voor de gelovige om er te leven na de dood, en ook na het Kruis is er een plaats om in te leven na de dood. Het Paradijs3 is de hemel en daar gaat elke heilige naartoe na de fysieke dood.

Een gelovige ziet de dood nog steeds als een gevolg van de zonde.
De zielen van de gelovigen zijn door het bloed van Christus volmaakt geheiligd en bij hun dood worden zij onmiddellijk in de heerlijkheid
gebracht, terwijl hun lichamen in hun graven rusten tot aan de opstanding4.

Bij de dood wordt onze geest gescheiden van het lichaam en dan zijn we vrij van zonde en lijden. De dood brengt de gelovige onmiddellijk in Gods aanwezigheid (Hand. 7:595; Fil. 1:236; 2 Kor. 5:6-87; Op.
6:9-118). Zoals de schrijver in Hebreeën 12 weergeeft:


Maar u bent toegetreden tot de berg Sion en tot de stad van de levende God, tot het hemelse Jeruzalem en tot tienduizendtallen van engelen, tot een feestelijke vergadering en de gemeente van de eerstgeborenen die in de hemelen opgeschreven zijn, en tot God, de Rechter over allen en tot de
geesten van de rechtvaardigen, die tot volmaaktheid zijn gekomen” (Hebr. 12:22-23).


Hebreeën 9:27, “zoals het voor de mensen beschikt is, dat zij eenmaal9 moeten sterven”, is het universele principe voor de hele mensheid, maar de dood is niet hetzelfde voor gelovigen als deze is voor ongelovigen.

Als u wedergeboren bent, dan bent u een pelgrim op aarde die onderweg is naar zijn eeuwig huis in de hemel. Onze namen zijn opgeschreven in de hemelen, niet op aarde (Fil. 3:20)10. Wij moeten pelgrimdiscipelen zijn, onze ogen op de eeuwigheid gericht, terwijl onze handen op aarde werken voor Degene die wij op een dag van nabij zullen zien. De ware, heilige pelgrim ziet verder dan de dingen van de aarde (Hebr. 11:16)11 naar zijn echte vaderland, verlangend om bij zijn Redder te zijn
en in de gemeenschap van de heiligen in de hemel.


1 Annihilatie: vernietiging; ophouden te bestaan. Lees “Eeuwige straf (de hel) of annihilatie”:
http://www.verhoevenmarc.be/PDF/Eeuwige-Straf.pdf.
2 Hebreeën 1:14.
3 Zie Lukas 23:42-43.
4 Zie hier een schema over de opstanding: http://www.verhoevenmarc.be/PDF/Opstanding.pdf.
5 Hand. 7:59: “En zij stenigden Stefanus, die Jezus aanriep en zei: Heere Jezus, ontvang mijn geest”.
6 Fil. 1:23: “ik [Paulus] heb het verlangen om heen te gaan en met Christus te zijn, want dat is verreweg het beste”.
7 2 Kor. 5:8: “wij hebben er meer behagen in om uit het lichaam uit te wonen en bij de Heere in te wonen”.
8 Op: 6:9-10: “zag ik onder het altaar de zielen van hen die geslacht waren … En zij riepen met een luide stem”.
9 Eenmaal: niet meerdere keren zoals de duivelse reïncarnatieleer leert.
10 Fil. 3:20: “Want wij wandelen als burgers van het Rijk der hemelen”.



Ons burgerschap


Tot een feestelijke vergadering en de gemeente van de eerstgeborenen die in de hemelen opgeschreven zijn, en tot God, de Rechter over allen en tot de geesten van de rechtvaardigen, die tot volmaaktheid zijn gekomen” (Hebreeën 12:23).


Want wij wandelen als burgers van het Rijk der hemelen, waaruit wij ook de Zaligmaker verwachten, namelijk de Heere Jezus Christus. Die ons vernederd lichaam veranderen zal, opdat het gelijkvormig wordt aan Zijn heerlijk lichaam, naar de werking, waardoor Hij ook alle dingen aan Zichzelf kan onderwerpen” (Filippenzen 3:20-21).


Er is een opdeling in tweeën: eerst verwacht de hemel onze geest bij de fysieke dood, en daarna is er de komst van onze Heer om onze lichamen op te wekken en verenigd te worden met onze geest12, waardoor we veranderd worden om te zijn zoals het opstandingslichaam van Jezus. Zoals Rom. 8:29-3013 zegt zullen onze lichamen inderdaad gelijkvormig zijn aan het beeld van Gods Zoon.


Want wij verwachten door de Geest, uit het geloof, de hoop van de gerechtigheid” (Gal. 5:5).

Deze hoop omvat onze overgang van heiliging naar verheerlijking.
Maar intussen, vóór deze gebeurtenis:


Wij weten immers dat, wanneer ons aardse huis, deze tent, afgebroken wordt, wij een gebouw van God hebben, een huis niet met handen gemaakt, maar eeuwig in de hemelen” (2 Kor. 5:1).


Ons overlijden brengt ons naar onze ware bezitting. Paulus was ervan overtuigd dat onze staat na de dood beter is dan onze toestand in het vlees op aarde.


Want het leven is mij Christus en het sterven is mij winst. Maar moet ik blijven leven in het vlees, dan betekent dit voor mij dat ik vruchtbaar werken kan en wat ik verkiezen zal, weet ik niet. Want ik word door deze twee gedrongen: ik heb het verlangen om heen te gaan en met Christus te zijn, want dat is verreweg het beste” (Filippenzen 1:21-23).


Wij weten immers dat, wanneer ons aardse huis, deze tent, afgebroken wordt, wij een gebouw van God hebben, een huis niet met handen gemaakt, maar eeuwig in de hemelen. 2 Want wij zuchten ook in deze tent en verlangen ernaar met onze woning die uit de hemel is, overkleed te worden, 3 als wij maar bekleed en niet naakt zullen bevonden worden. 4 Want ook wij, die in deze tent zijn, zuchten omdat we het zwaar te verduren hebben; wij willen immers niet ontkleed, maar overkleed worden, zodat het sterfelijke door het leven wordt verslonden. 5 Hij nu Die ons hiervoor heeft toegerust, is God, Die ons ook het onderpand van de Geest gegeven heeft. 6 Wij hebben dan altijd goede moed en weten dat wij, zolang wij in het lichaam inwonen, uitwonend zijn van de Heere, 7 – want wij wandelen door geloof, niet door aanschouwing. 8 Maar wij hebben goede moed en wij hebben er meer behagen in om uit het lichaam uit te wonen en bij de Heere in te wonen” (2 Korinthiërs 5:1-8).

Het lichaam wordt in de grond gestopt en vergaat door de dood, maar God heeft voor ons een ander huis voorbereid, een huis niet met handen gemaakt, maar eeuwig in de hemelen. Als mensen (geen engelen) zullen wij ook een lichaam krijgen om niet enkel een geest te zijn. In onze huidige toestand, in het zwakke en zondige lichaam, verlangen wij om “met onze woning die uit de hemel is, overkleed te worden”. Bij de opstanding zal het sterfelijke door het leven worden verslonden.

Zolang wij in dit sterfelijke lichaam zijn, zijn wij “uitwonend van de Heer”. Inwonen bij de Heer betekent te zijn waar Hij is: in de hemel. Dit is de duidelijkste schriftplaats die ons vertelt dat bij het verlaten van het lichaam (de dood) de gelovige onmiddellijk in Gods tegenwoordigheid komt. Onze redding wordt voleindigd door de opstanding.

Ja, “uit het lichaam uit te wonen” is “bij de Heere in te wonen”. Christus is in de hemel, en als onze aardse tent is achtergelaten zullen wij in de tegenwoordigheid van God zijn. Onze hoop rust op deze belofte.

11 Hebr. 11:16: “Maar nu verlangen zij naar een beter, dat is naar een hemels vaderland”
12 De mens is een trichotomie: geest, ziel en lichaam. De ziel is de samentrekking van geest en lichaam. Bij de opstanding
wordt onze ziel opnieuw gecompleteerd, met dit verschil dat we dan een hemels, onverderfelijk lichaam hebben.
13 Rom. 8:29: “Want die Hij tevoren gekend heeft, die heeft Hij ook tevoren bestemd aan het beeld van Zijn Zoon gelijkvormig
te zijn, opdat Hij de Eerstgeborene zou zijn onder vele broeders”.



Homepage: www.verhoevenmarc.be


Laatst aangepast door
ANITA324
op dinsdag 8 december 2009, 13:54
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

Auteur Bericht
CHATULIEM619





Berichten: 5057

BerichtGeplaatst: woensdag 9 december 2009, 20:48
 
Eerlijk gezegd ben ik geschrokken van deze theorie. Het is nl. onbijbels. Als we Jezus aan het woord laten, zien we dat hij een heel andere hemel afschildert, met mensen die daar naar toe zijn gegaan. De gelijkenis van Lazarus en de rijke man. En verder zegt Hij aan het kruis: Heden zult gij met mij in het paradijs zijn.

Deze slaaptheorie is overbekend en toch zeer onbijbels. Let goed op waardoor je je laat beïnvloeden Anita, wie je citeert.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

Auteur Bericht
NOOMI401





Berichten: 5

BerichtGeplaatst: woensdag 9 december 2009, 20:59
 
Wat een ingewikkeld verhaal gebaseerd op bijbelteksten die ik niet altijd kan plaatsen in de context. Dit is altijd een risico!
Het gaat er om of je gelooft dat Jezus voor jou gestorven is en je Zijn offer voor jouw zonden wil aannemen en Hem wil volgen.
Dan zul je na je dood in de Hemel komen bij God.

Hoe dit er precies uitziet en hoe je er dan zelf uitziet, dat zien we daar wel!
Je kunt God nooit helemaal begrijpen en ontleden, daar is Hij veel te groot voor!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

Auteur Bericht
MARISKA601





Berichten: 4718

BerichtGeplaatst: woensdag 9 december 2009, 21:05
 
verwijderd door mezelf.

Laatst aangepast door
MARISKA601
op zaterdag 9 januari 2010, 01:47
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

Auteur Bericht
NOUMOE974





Berichten: 17

BerichtGeplaatst: woensdag 9 december 2009, 21:08
 
Het leven is mij Christus en het sterven is mij gewin.

Het moet ons om de Hemelheer te doen zijn.
De rest is bijzaak en zijn verborgenheden des Heeren.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

Auteur Bericht
DOORTJE538





Berichten: 5

BerichtGeplaatst: vrijdag 11 december 2009, 11:10
 
NOUMOE974 schreef:
Het leven is mij Christus en het sterven is mij gewin.

Het moet ons om de Hemelheer te doen zijn.
De rest is bijzaak en zijn verborgenheden des Heeren.


Amen
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

Auteur Bericht
MARY052





Berichten: 655

BerichtGeplaatst: vrijdag 11 december 2009, 11:46
 
NOUMOE974 schreef:
Het leven is mij Christus en het sterven is mij gewin.

Het moet ons om de Hemelheer te doen zijn.
De rest is bijzaak en zijn verborgenheden des Heeren.

Maar naar die verborgenheden mogen we ons uitstrekken en 1 ding is zeker: hoe we er ook over denken het zal onze stoutste verwachtingen overtreffen. Ik kan heerlijk mijmeren over hoe het straks in de Hemel zal zijn, niks mis mee toch. je verheugt je toch ook op een aards feestje? hoeveel te meer mogen we ons verheugen op het HEMELSE FEEST.
Laat maar komen!!!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

Auteur Bericht
RELLOK036





Berichten: 588

BerichtGeplaatst: zondag 13 december 2009, 12:17
 
ik dacht als een gelovige sterft hij gewoon dood gaat.. je weet wel geen adem halen meer, en dan floep ben je in de hemel en dan ben je bij Hem
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

Auteur Bericht
SMILEY462





Berichten: 44

BerichtGeplaatst: maandag 14 december 2009, 17:52
 
je word geboren en ja je gaat ook weer hene, dus gebruik je tyd goed, wat goed is? ja zeg het maar.

we gaan allemaal:http://www.youtube.com/watch?v=QI8K3SlBB8I
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

Auteur Bericht
SAMENZIJN153





Berichten: 18

BerichtGeplaatst: donderdag 4 februari 2010, 19:12
 
SMILEY462 schreef:
je word geboren en ja je gaat ook weer hene, dus gebruik je tyd goed, wat goed is? ja zeg het maar.

we gaan allemaal:http://www.youtube.com/watch?v=QI8K3SlBB8I

na de dood gaan we naar de hemel ,en het zal er onbeschrijvelijk mooi zijn.het zal met niets te vergelijken zijn met wat we tot nu toe hebben gezien..Ik stel het me voor als hier op aarde maar dan mooier..
Mooiere vogels en mooiere bloemen,mooier gras en mooiere gewaden uit 1 stuk.Mooiere musiek en levend water,en alles loofd de Heer!
Want alles leefd! In volmaakte harmonie..zoiets zal het mogen zijn van mij ..maar wie ben ik. een mooie fantast dan ben ik
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

Auteur Bericht
MARIJAN072





Berichten: 2215

BerichtGeplaatst: donderdag 4 februari 2010, 19:28
 
SAMENZIJN153 schreef:
na de dood gaan we naar de hemel ,en het zal er onbeschrijvelijk mooi zijn.het zal met niets te vergelijken zijn met wat we tot nu toe hebben gezien..Ik stel het me voor als hier op aarde maar dan mooier..
Mooiere vogels en mooiere bloemen,mooier gras en mooiere gewaden uit 1 stuk.Mooiere musiek en levend water,en alles loofd de Heer!
Want alles leefd! In volmaakte harmonie..zoiets zal het mogen zijn van mij ..maar wie ben ik. een mooie fantast dan ben ik

Je hoeft geen fantast te zijn om dat te geloven, Samenzijn. Het is gewoon waar! Lachende smiley En het zal nog mooier zijn, dan we denken.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

Auteur Bericht
MARY052





Berichten: 655

BerichtGeplaatst: donderdag 4 februari 2010, 19:47
 
SAMENZIJN153 schreef:
na de dood gaan we naar de hemel ,en het zal er onbeschrijvelijk mooi zijn.het zal met niets te vergelijken zijn met wat we tot nu toe hebben gezien..Ik stel het me voor als hier op aarde maar dan mooier..
Mooiere vogels en mooiere bloemen,mooier gras en mooiere gewaden uit 1 stuk.Mooiere musiek en levend water,en alles loofd de Heer!
Want alles leefd! In volmaakte harmonie..zoiets zal het mogen zijn van mij ..maar wie ben ik. een mooie fantast dan ben ik


He samenzijn, het is toch heerlijk om daar over te fantaseren...........daar is ook helemaal niets mis mee. Het mooie daarvan is dat het onze fantasie ver te boven zal gaan.......dus je mag wel wat voorpret hebben hoor.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

Auteur Bericht
SAMENZIJN153





Berichten: 18

BerichtGeplaatst: vrijdag 5 februari 2010, 20:28
 
MARY052 schreef:
He samenzijn, het is toch heerlijk om daar over te fantaseren...........daar is ook helemaal niets mis mee. Het mooie daarvan is dat het onze fantasie ver te boven zal gaan.......dus je mag wel wat voorpret hebben hoor.

Oke...
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

ChristianMatch forum index » Bijbel en bijbelstudie
Pagina 1 van 1